Σάββατο, 3 Οκτωβρίου 2009

2010

Είμαι αισιόδοξος άνθρωπος αλλά το 2010 στην Ελλάδα θα είναι μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Προβλέπω ότι θα συμβούν 3 πράγματα:

1. ένα ανεπανάληπτο κύμα «cost cutting» θα περικοπούν θέσεις και άνθρωποι που δεν είναι κατά 100% απαραίτητοι, πιστεύω ότι ακόμα και εταιρίες με χ άτομα μόνιμο προσωπικό θα μπορούν να λειτουργήσουν πιο παραγωγικά με μόλις 1/2 χ άτομα πλήρους απασχόλησης.

2. Νέα επιχειρηματικά μοντέλα όπου θα παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο:
* Το Internet (όσο μαγικό και να είναι, που είναι, είναι συνάμα διαβολικά ανατρεπτικό)
* Η εποχιακή/τμηματική εργασία
* Οι outsourced υπηρεσίες

3. Η πλήρης κατανόηση ότι η δουλειά και η καλή προσπάθεια δεν είναι καθόλου πλέον σίγουρο ότι επιφέρει θετικά οικονομικά αποτελέσματα. Πολλές επιχειρήσεις που λειτουργούν στο κόκκινο ή κοντά στο κόκκινο θα πάψουν να υφίστανται.

Επίσης κάποια πράγματα που ίσχυαν στο παρελθόν δεν θα ισχύουν και στο μέλλον. Αυτά περί «κεκτημένων δικαιωμάτων» είτε αναφέρονται σε επιχειρηματίες είτε σε στελέχη είτε σε υπαλλήλους δημοσίου θα αλλάξουν ριζικά. Γιατί απλώς δεν θα γίνεται διαφορετικά.

Μιλάμε λοιπόν για ένα 2010 πολύ διαφορετικό και ανατρεπτικό, έτσι μην ξεχνάμε όμως ότι σε τέτοιες εποχές δημιουργούνται μεγάλες ανατροπές, αρνητικές αλλά και θετικές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου