Σάββατο, 21 Νοεμβρίου 2009

Apple όπως λέμε Αριστούργημα

Ανακηρύχθηκε από το περιοδικό Fortune ως ο CEO της δεκαετίας, όχι άδικα. Ο Steve Jobs της Apple είναι πράγματι μία εμβληματική προσωπικότητα στον χώρο της πληροφορικής και της τεχνολογίας, ο πρωτοπόρος της ψηφιακής εποχής. Ένας άνθρωπος που δημιούργησε την Apple to 1976, και κυριολεκτικά εκδιώχθηκε από την εταιρεία του το 1985, για να επιστρέψει στην ηγεσία της Apple το 1997 και να ηγείται σήμερα της πιο ισχυρής, κερδοφόρου, δημιουργικής και – πρωτίστως- καινοτόμου εταιρείας του κόσμου. Οραματιστής, προσγειωμένος όμως στην πραγματικότητα, τελειομανής σε βαθμό τυραννίας για τους συνεργάτες του, μαχητής με ανεξάντλητη εσωτερική δύναμη, ο 54χρονος σήμερα διευθύνων σύμβουλος της Apple είναι ένας άνθρωπος που άφησε την προσωπική του σφραγίδα και επέφερε σαρωτικές αλλαγές σε τρεις αγορές: Μουσική, κινηματογράφο και κινητά τηλέφωνα. Ας μην ξεχνάμε δε, την επιρροή του στον βασικό τομέα δραστηριοποίησης της Apple, τους προσωπικούς υπολογιστές.


Η Apple άξιζε το 2000 περί τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια και σήμερα η κεφαλαιοποίηση της κυμαίνεται στα 170 δισ. Δολάρια, ξεπερνώντας ελαφρώς την Google. H Apple στο χειρότερο παγκοσμίως οικονομικά έτος, απολαμβάνει τα καλύτερα αποτελέσματα.Η Apple παγκοσμίως αρχίζει και παίρνει μερίδια αγοράς που προηγουμένως δεν μπορούσε κανείς να τα φανταστεί, ενώ μέσω του iphone και του iPod έχει μπει σχεδόν στο σπίτι του καθενός μας. Πραγματικά πλέον οι υπολογιστές Mac είναι προσιτοί σε όλους και πολύ καταναλωτές τολμούν να δουν τον κόσμο της apple, λένε πως όποιος κάνει χρήση Mac για μία μόνο εβδομάδα, δεν θα επιστρέψει σε πρότερες καταστάσεις και θα αναρωτηθεί γιατί όλα αυτά τα χρόνια χρησιμοποιούσε PC. Σε επίπεδο συμβατότητας δεν υπάρχει πλέον κανένα τείχος. Σε επίπεδο ευχρηστίας δεν υπάρχει σύγκριση. Η ίδια η Microsoft παραδέχθηκε ότι εμπνεύστηκε τα Windows 7 από το Mac OS 10. Ένα λειτουργικό απόλυτα φιλικό, εύχρηστο, γρήγορο και πάρα πολύ απλό. Ταυτόχρονα, τα Mac δεν έχουν ιούς, γιατί πολύ απλά δεν υπάρχουν ιοί. Επιπλέον δεν χρειάζονται drivers για την εγκατάσταση οποιοδήποτε περιφερειακού, αφού εντός δευτερολέπτων το Mac το αναγνωρίζει.

Επίσης, με το App store έκανε πάλι το διαφορετικό στη δημιουργία, παροχή και διάθεση εφαρμογών στους χρήστες, σε μία εποχή όπου τα ηλεκτρονικά μέσα πρόσβασης των χρηστών σε εφαρμογές ανήκαν μόνο στους operators. Το iTunes είναι ένα αντίστοιχο παράδειγμα. Το μεγαλύτερο ηλεκτρονικό πολυκατάστημα στον πλανήτη, που έφερε την επανάσταση στον τρόπο ου αγοράζουμε και διαχειριζόμαστε τη μουσική. Με όλα αυτά διαπιστώνουμε ότι η Apple δεν ακολουθεί την πεπατημένη - εάν έχετε σήμερα ρευστό αγοράστε τώρα μετοχές στην Apple.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου