Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου 2010

Archetypon - Τέλος ...

Αντίγραφο το άρθρο του Γιάννη Χαλαβατζή στο ICT

"...Ιδιαίτερη αίσθηση προκλήθηκε στην αγορά πληροφορικής από την είδηση της παύσης εργασιών της Archetypon. Η εταιρεία τέθηκε από τους ιδιοκτήτες σε καθεστώς εκκαθάρισης, αποζημίωσε όλα τα στελέχη της και αποχώρησε από την ελληνική αγορά πληροφορικής μετά από είκοσι σχεδόν χρόνια επιτυχημένης πορείας. Η Archetypon διέθετε σημαντική τεχνογνωσία στον τομέα του εξειδικευμένου λογισμικού και είχε βραβευθεί από τον θεσμό των Greek ICT Awards το 2009 για την συμμετοχή της στο έργο Police On Line στο οποίο είχε ολοκληρώσει με επιτυχία τις εφαρμογές λογισμικού στον τομέα της διαχείρισης εργασιών. Η εταιρεία δημιουργήθηκε από τον Γιώργο Κορδέλη μετά την αποχώρησή του από την Computer Logic στα μέσα της δεκαετίας του ΄90 και αρχικά δημιούργησε σημαντική τεχνογνωσία στον τομέα του λογισμικού γλωσσικών και μεταφραστικών υπηρεσιών.


Τεχνογνωσία
Η Archetypon είχε δημιουργήσει μία μοναδική για την ελληνική γλώσσα παρακαταθήκη και «περιουσία» με 250 εκατομμύρια μεταφρασμένες λέξεις, 400 γλωσσικά ζεύγη μεταφράσεων και μάλιστα σε δύσκολα και «μικρές» γλώσσες (π.χ. μετάφραση από Μαλτέζικα σε Λιθουανικά). Η εταιρεία προσέφερε μεταφραστικές υπηρεσίες σε όλες τις Ευρωπαϊκές γλώσσες καθώς και στα Τουρκικά, Αραβικά, Εβραϊκά, Περσικά, Κινεζικά και Ινδικά.


Είχε σημαντικές συνεργασίες σε όλο τον κόσμο με 2.500 συνεργάτες ανά διαρκώς on-line με εξειδικευμένους μεταφραστές, επιμελητές, και ειδικούς σε θέματα ορολογίας για περισσότερες από 32 γλώσσες, σε 87 θεματικές περιοχές από τεχνικά και νομικά μέχρι ιατρικά και οικονομικά κείμενα αλλά και 254 εξειδικευμένα εσωτερικά γλωσσάρια. Από το 1992 η εταιρεία είχε συνεργασία για την ελληνική γλώσσα στα προϊόντα της Microsoft με την πλειοψηφία των πακέτων της Microsoft (Windows, Office κτλ) να έχουν προσαρμοστεί στα Ελληνικά από την Αρχέτυπον.


Το 2002 η εταιρεία ολοκλήρωσε την μελέτη για το Εθνικό Σχέδιο Αριθμοδότησης, που οδήγησε στην αλλαγή του συστήματος αριθμοδότησης των τηλεφωνικών συνδέσεων.


Το 2008 ανάλαβε τις εφαρμογές του Police On Line, που υποστηρίζουν την εξυπηρέτηση του πολίτη σε κάθε αστυνομικό τμήμα της Ελλάδας.


Το 2010 η εταιρεία με αυτήν την «προίκα» για την Ελληνική Γλώσσα και την Πραγματικά Ελληνική Τεχνογνωσία στην Ψηφιακή Τεχνολογία και στο Λογισμικό, ΕΚΛΕΙΣΕ.


Γνωρίζοντας από πολλά χρόνια τους δημιουργούς της εταιρείας, την τεχνογνωσία, τι είχαν δημιουργήσει, το πάθος που είχαν για την ελληνική γλώσσα, την ποιότητα της δουλειάς τους δεν μπορώ να προσθέσω τίποτα άλλο, παρά την προσωπική μου θέση πως το κλείσιμο της «Αρχέτυπον» είναι ένα σημαντικό πλήγμα για την ελληνική παραγωγή λογισμικού και η απώλειά της από την ψηφιακή γλωσσική επεξεργασία θα είναι σημαντική..."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου