Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου 2010

Νέο εκπαιδευτικό σύστημα – δωρεάν

Σήμερα λοιπόν αρχίζουν ξανά τα σχολειά. Δυο πράγματα χρειάζονται να μαθαίνουν τα παιδιά:

  • Πως χειρίζεσαι και αντιμετωπίζεις άγνωστο καταστάσεις
  • Πως και από πού να μαθαίνεις

Αυτά δυστυχώς δεν τα μαθαίνουν σήμερα τα παιδιά. Βλέποντας το παρακάτω video (από το TED φυσικά), μου ήρθε η ακόλουθη σκέψη:

Να καταργήσει άμεσα με συνοπτικές διαδικασίες σήμερα η κα Υπουργός 1 ώρα από κάποιο λιγότερο σημαντικό μάθημα (πχ ορθογραφία ή θρησκευτικά) και η τάξη να ασχοληθεί με τα παραπάνω.
«Μα τι λες, δεν υπάρχει έτοιμη υλη δεν υπάρχουν βιβλία για αυτό», θα μου πείτε. Ακριβώς αυτό είναι το ζητούμενο, η τάξη (τα παιδιά ΚΑΙ ο Δάσκαλος) να βγάλουν από το μυαλό τους όλη την μεθοδολογία και την διδακτέα υλη του μαθήματος αυτού, (σίγουρα θα είναι updated και όχι απαρχαιωμένη). Τα καλύτερα της φετινής χρονιάς (όλες οι τάξεις θα πρέπει να κάνουν ένα blog/website με το τι κάνουν), στο τέλους του χρόνου το Υπουργείο Παιδιάς (με μια ομάδα Σοφών) θα επιλέξουν τα καλύτερα τα όποια θα μπορούν να αποτελέσουν την βάση για την διδακτέα ύλη της επόμενης χρονιάς. Επειδή όμως ζούμε και σε μια κοινωνία οπού το κίνητρο είναι κινητήριος μοχλός προτείνω η Υπουργός να απευθυνθεί σε διάφορα Ιδρύματα (Νιάρχος, Ονασιο, Θεοχάρακης, Κόκκαλης κτλ) και να δώσει κάποιο χρηματικό ποσό ή εισιτήρια για ένα μακρινό ταξίδι (στο Δάσκαλο, στα παιδιά, στο Διευθυντή του Σχολείου).


Ανατρεπτικό και Παράδοξο σαν ιδέα, μα ζούμε σε ανατρεπτικούς και παραδόξους καιρούς.

1 σχόλιο: